Endometriose is een gynaecologische aandoening en komt dus enkel voor bij vrouwen. In België lijdt ongeveer 10% van de vrouwen in hun vruchtbare leeftijd aan deze aandoening. Het is een pijnlijke aandoening die, indien onbehandeld, verstrekkende gevolgen kan hebben. In dit artikel belichten we endometriose in alle aspecten: van symptomen tot behandeling.
Wat is endometriose?
Endometriose is een gynaecologische aandoening waarbij cellen van het baarmoederslijmvlies (endometrium) buiten de baarmoeder komen. Dit weefsel gaat zich vervolgens hechten aan andere organen in het bekken, zoals de eierstokken, op het buikvlies of in de buikholte. Het is een meestal pijnlijke aandoening die ook impact heeft op je kans om zwanger te worden. Wie met endometriose kampt, maakt elke maand minder dan 10% kans om zwanger te worden. Onbehandelde endometriose kan zich ook uitbreiden, met onvruchtbaarheid en chronische pijnen als potentiële gevolgen.
Wat zijn de symptomen van endometriose?
Symptomen van endometriose variëren van persoon tot persoon. Veelvoorkomende klachten zijn:
- Pijnlijke menstruaties
- Pijn tijdens geslachtsgemeenschap
- Pijn bij het plassen of ontlasting
- Aanslepende vermoeidheid
Sommige vrouwen hebben echter geen symptomen, waardoor de aandoening soms pas wordt ontdekt als ze op zoek zijn naar de oorzaak van onvruchtbaarheid. Regelmatig naar je gynaecoloog gaan, ook al voel je je perfect gezond, is dan ook aan te raden.
Wat is de oorzaak van endometriose?
Er bestaan enkele theorieën, maar geen enkele is 100% sluitend. Vermoedelijk ontstaat deze aandoening doordat tijdens de menstruatie bloed via de eileiders in de buikholte terecht komt. Daar kunnen de cellen van het baarmoederslijmvlies zich nestelen, met endometriose als gevolg.
Hoe behandel je endometriose?
Jammer genoeg is endometriose niet te genezen - maar behandeling om de symptomen te verlichten bestaat gelukkig wel. De meest voorkomende behandeling is het nemen van de combinatiepil of progesteron therapie. Deze medicijnen helpen de groei van het endometriumweefsel te verminderen en verlichten tevens de pijn.
Indien hormonale medicijnen onvoldoende effectief zijn, is chirurgie ook een optie. Dit gebeurt door middel van een kijkbuisoperatie. Het door endometriose aangetaste weefsel wordt via een laparoscoop (kijkbuis) heel precies verwijderd met een CO₂-laser. In extreme gevallen is het nodig om een hysterectomie (het verwijderen van de baarmoeder) uit te voeren.
Het is belangrijk je bewust te zijn van deze aandoening, zij het voor jezelf of je naasten. Een vroege diagnose kan namelijk ernstige complicaties vermijden! Ervaar je symptomen die gelinkt zijn aan endometriose? Laat je dan zeker zo snel mogelijk onderzoeken door je gynaecoloog.